آذربایجان غربی سالانه با فرسایش 15 تن خاک در هکتار مواجه است


آذربایجان غربی سالانه با فرسایش 15 تن خاک در هکتار مواجه است فرسایش خاک به علت اثرات دراز مدتش بر روی حاصلخیزی خاک و کشاورزی پایدار از اهمیت زیادی برخوردار است بنابراین اقدامات مديريتي مناسب در مقابله با فرسايش خاك باید مورد توجه باشد.

به گزارش آرازخبر، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان غربی با اعلام اینکه آذربایجان غربی سالانه با فرسایش 15 تن خاک در هکتار مواجه است، گفت: برای حفظ، نگهداری و جلوگیری از فرسایش خاک در استان امسال 38 پروژه در 255 هزار هکتار در حال انجام است.
آیدین رحمانی رضائی در مراسم روز جهانی خاک که در سالن اجتماعات موزه تاریخی طبیعی استان برگزار شد، اظهار داشت: در آذربایجان غربی سالانه 15 تن در هکتار استان فرسایش خاک وجود دارد که این رقم در سطح کشور 16.5 تن در هکتار است.
وی با بیان اینکه 63 میلیارد تومان از اعتبارات ملی و استانی برای حفاظت از خاک در نظر گرفته شده است ، افزود: این رقم نسبت به سال گذشته سه برابر افزایش یافته است .
رحمانی ادامه داد: در راستای حفظ ، نگهداری و حفاظت، تحکیم خاک و جلوگیری از منابع خاک، امسال 38 پروژه در 255 هزار هکتار در استان انجام می شود .
وی خاک رو عنصری مهم در ادامه حیات زندگی بشری و برشمرد و گفت : باید در نگهداشت این عنصر و منابع ارزشمند بیش از پیش تلاش و اقدامات و تدابیر لازم برای حفظ آن انجام شود چرا که آلودگی و از بین رفتن آن زندگی بشریت را دچار نگرانی و ریسک می کند.
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اذربایجان غربی افزود: سه اقدام اصلی کاشت، داشت و برداشت در زنجیره نگهداشت خاک به عنوان منابع ارزشمند، مهم است که امروزه عموما با کاشت و برداشت در راستای از بین رفتن خاک ، منابع طبیعی و پوشش های گیاهی همچنین با بریدن درختها و از بین رفتن جنگلها که در نهایت باعث فرسایش خاک می شود پیش می رویم و ضروری است اقداماتی در راستای نگهداشت خاک ، حفظ جنگلها و منابع طبیعی انجام شود.
وی ادامه داد: شیب های تند کوهستانی که در استان ما است، فقدان پوشش های گیاهی ، خشک بودن خاک ، همه اینها از عواملی است که در فرسایش خاک تاثیر می گذارد و عدم توجه بشریت به عنوان کاربران خاک نیز بیش از بقیه عوامل تاثیر گذار است و باید در این راستا فرهنگسازی شود و آموزش های لازم برای نگهداشت منابع و عناصر تاثیر گذار در زندگی انسان ارائه شود.
رحمانی اظهار داشت: برخی شرایط باعث می شود آنچنان که باید در مدیرت خاک موفق نباشیم از جمله ناهماهنگی در مدیریت خاک، موازی کاری ها، تمرکز بودجه ای که دست به دست هم می دهند تا نتوانیم بهره مندی حداکثری را از این منابع داشته باشیم.
*جلوگیری از فرسایش خاک گامی اساسی در راستای بهره وری اقتصادی بخش کشاورزی
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی، رسول جلیلی در همایش گرامیداشت روز جهانی خاک در ارومیه اظهار داشت: تاکنون برای 450 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان نقشه کاداستر تهیه شده است و تداخلات 270 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان با اراضی ملی برطرف شده است که این روند همچنان ادامه دارد .
جلیلی ادامه داد: تهیه بانک جامع اطلاعاتی از وضعیت اراضی کشاورزی و ملی استان به منظور برنامه ریزی های منسجم و هدفمند برای توسعه پایدار بخش کشاورزی و جلوگیری از تخریب غیر مجاز اراضی کشاورزی و عرصه های طبیعی، در اولویت کارهای اجرایی سازمان قرار دارد.
وی ادامه داد: مدیریت بهینه بخش کشاورزی و حفاظت از عرصه های طبیعی جزو سیاست ها و اهداف کاری سازمان است که با جدیت تمام با عاملان تغییر کاربری های غیرمجاز اراضی کشاورزی و ویلا سازی برخورد قانونی می شود.
جلیلی تاکید کرد: شناسایی عوامل و به کار گیری روشهای جلوگیری از فرسایش خاک می تواند قدمی اساسی در راستای بهره وری اقتصادی بخش کشاورزی باشد.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی خاطر نشان کرد: رهاسازی آب رودخانه‌ها به صورت مستقیم به سمت دریاچه ارومیه ، باعث تشدید افزایش شوری آبهای زمینهای زراعی و فرسایش خاک می شود.
وی اضافه کرد: شهدا درطول ۸ سال دفاع مقدس برای حفظ خاک و تمامیت اراضی و بقای ملی با دشمنان مقابله کردند .
جلیلی افزود: در حال حاضر نیز بدلیل وجود محرومیت ها و استان مرزی بودن، فعالان سایر بخش های خدماتی ، صنعت و معدن به بخش کشاورزی سر ریز شده و اشتغال ۳۸ درصدی در این بخش در مقایسه با میانگین کشوری که ۱۷ درصد است ، موید وابستگی اقتصاد استان به بخش کشاورزی است.
*فرسایش و آلودگی خاک یکی از مهمترین تهدیدهای زیست محیطی است
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری آذربایجان غربی، میر صمد موسوی در همایش روز جهانی خاک که در سالن اجتماعات موزه تاریخ طبیعی شهرستان ارومیه برگزار شد، اظهار داشت: عوامل انسانی در توسعه بیابان و ناپایداری نقش اساسی دارند و حفظ کاربری اراضی کشاورزی، مرتعی، جنگلی و غنی سازی آنها و همچنین تقویت پوشش گیاهی مراتع، مهمترین عوامل کنترل کننده فرسایش های ابی و بادی است.
موسوی افزود: در سال گذشته در حدود۴۰۰ هزار هکتار از عرصه های ملی پروژه های آبخیزداری اجرا شد که در ۲۰ سال گذشته این امر بی سابقه بوده است.
این مسئول اضافه کرد: از محل صندوق توسعه ملی در دوسال گذشته طرحهای آبخیزداری با عنایت مقام معظم رهبری در سطح کشور به اجرا در آمد که سهم آذربایجان‌غربی در دوسال گذشته از این اعتبارات بالغ بر 65 میلیارد تومان بوده که هم اینک نیز ادامه این طرحها را در سال جاری شاهد هستیم و امیدواریم تداوم اجرای این طرح ملی باعث افزایش کنترل فرسایش های خاکی و توسعه عرصه های ملی در استان شود.
موسوی خاطر نشان کرد: طبق آمار موجود ، میزان فرسایش خاک در ایران ۳ برابر آسیا است و سالانه در حدود ۲ میلیارد تن انواع فرسایش خاک در کشور به و قوع می پیوندد.
وی خاطر نشان کرد: کشور ایران از نظر توسعه بیابان در ردیف ۵ کشور برتر جهان در این زمینه قرار دارد و آمار فرسایش در ایران خیلی بالاست به طوری که در حدود ۱۶.۵ تن در هکتار اعلام شده است و این در حالی است که متوسط جهانی ۲.۵ تن در هکتار است.
*خاک منشأ سخاوت و نعمت‌های مختلفی برای بشر است
مسئول حوزه نمایندگی ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی، حجت الاسلام و المسلمین سید حامد ساجدی نژاد در مراسم گرامیداشت روز جهانی خاک که در ارومیه اظهار داشت: در قرآن کریم بیش از ۴۶ بار از واژه أرض به معنی زمین، و بیش از هزار آیه در مورد کشاورزی سخن به میان آمده است.
وی ادامه داد: خاک به‌عنوان ماده اولیه خلقت انسان و جایگاه نهایی بدن انسان از عناصری است که تقریباً تمام نیازهای مادی انسان را در خویش نهفته دارد، از طرفی در موارد مهمی مانند تطهیر می‌تواند جایگزین آب و عامل پاکی انسان برای انجام فرایض دینی‌اش شود.
این مسئول خاطر نشان کرد : همانطور که خاک عامل تطهیر کننده میت است، انسان نیر عامل تخریب کننده اراضی و محیط زیست پیرامون خودش است.
ساجدی نژاد افزود: انسان مسلمان در برابر خاک مسئول است و از این نعمت الهی باید به‌خوبی محافظت کند و از آلوده کردن آن بپرهیزد.


تاریخ: 1398/09/23 09:04 ق.ظ | دفعات بازدید: 4550