ARAZKHABAR.IR

حفظ و معرفی آیین و سنن نیاکان از اهداف برگزاری جشنواره قوچ‌قاتما


حفظ و معرفی آیین و سنن نیاکان از اهداف برگزاری جشنواره قوچ‌قاتما رییس میراث فرهنگی ماکو گفت: جشنواره آیینی و سنتی قوچ‌قاتما در راستای حفظ و معرفی آیین و سنن نیاکان برگزار می شود.

به گزارش آرازخبر، علی خورابلو در آئین افتتاح جشنواره آیینی و سنتی قوچ‌قاتما، حفظ و معرفی آیین و سنن نیاکان را یکی از پتانسیل‌های نهفته جذب گردشگری عنوان کرد و اظهار داشت: بشر از حدود ۸ هزارسال قبل برای رفع نیازهایش و مدیریت معیشت قبیله توانست حیوانات را اهلی کند.

وی گفت : این مراسم یکی از سنت‌ها و آیین نیاکان روستائیان و عشایر در مورد شکرگزاری از نعمت‌های آفریدگار جهت طلب فزونی رزق و روزی است، که در سالیان گذشته در میان دامداران آذربایجانی به نام ” قوچ‌قاتما” مرسوم گشته و مربوط به تولیدمثل احشام بوده و حشم‌داران با توجه به اعتقادات مذهبی خویش و الهام گرفتن از طبیعت هر ساله بهنگام  جفت‌گیری احشام که در میانه فصل پاییز مصادف با ۱۵ آبان ماه میباشد با برگزاری مراسم ویژه و جشن این روز را گرامی می‌دارند.

رییس میراث فرهنگی ماکو با اشاره به اینکه قوچ در باستان نماد مردانگی ، برکت و زایش بوده است خاطرنشان کرد: رمه‌داران قوچ‌هایی را قبلا از گله جدا نگهداری می کردند، در روز مراسم بعد از تزئین آنها به میان رمه رها می کنند.

وی در توضیح این مراسم افزود : خان‌چوبان بر گردن قوچ شـال قرمزی می بندد و بر پیشـانی آن آینه‌ای کوچک آویزان مینمـاید ( در اعتقاد قدیم آینه نماد روشنایی بوده ) و همچنین با رنگ آمیزی قوچ ها با رنگ‌های” قرمز( نماد گرمی و حرارت بخشی ) ، رنگ ” سبز( نماد سرزندگی و طبیعت ) و رنگ ”بنفش (نماد قدرت، اصالت و پایداری ) و فرو کردن دو عدد سیب قرمز به دو سر شاخ قوچ‌ها ، نمادی از تندرستی و زیبایی را بتصویر میکشند .

وی ادامه داد : خان چوبان همچنین تنقلاتی را بر روی پشم قوچ می‌بندد تا بعد از اتمام این مراسم کودکان به طرف قوچ‌ها رفته و تنقلات  را از روی قوچ بردارند.

به گفته ریش‌سفیدان محلی، در حین مراسم با توجه به اعتقادات اهالی ، پسر و یا دختر بچه‌ها را سوار قوچ‌ها کرده و نیت می کردند که بره متولد شده نر یا ماده باشد.بعد قوچ‌ها را به طرف رمه میش ها هدایت کرده که باش‌چوپان مانع از این حرکت شده و از گله‌دار یا خان‌چوبان خلعت گرفته و اجازه ورود قوچ ها را میان رمه را می‌داد.

رییس میراث فرهنگی ماکو با اشاره به اظهارات یکی از روستائیان گفت : اگر قوچ‌ها به طرف میش سفید رنگ بروند بدین معنی هست که سال پیش‌رو سالی پر برکت خواهد بود که توام با بارش برف و نزولات آسمانی است،  اما اگر به سمت میش خاکستری رفت آن سال باد، طوفان و سختی خواهد بود. و اگر به سمت گوسفند سیاه متمایل بشود، آن سال خشکسالی در پیش خواهد بود.

رییس میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی شهرستان ماکو هدف اصلی ین مراسم را شکرگزاری به درگاه خداوند دانسته و اظهار داشت : رمز اصلی این مراسم در عشق و زایش بوده  که  نمودی از هدیه خداوند به بندگان می‌باشد.

خورابلو با قدردانی از تلاش فعالین سمن قالابوم ماکو گفت : برگزاری چنین جشنواره‌هایی ضمن معرفی داشته‌های فرهنگی و آئینی مردم نقش مهمی در همبستگی و بازیابی هویت اجتماعی و فرهنگی داشته و  توانمندسازی جوامع روستایی و عشایری با نگاه امیدوارانه به آینده، آشنایی نسل جدید با شیوه معیشت گذشتگان و آداب و سنن نیاکان، جلب توجه مسوولین برای حل برخی مشکلات روستائیان و عشایر، ایجاد نشاط اجتماعی، معرفی ظرفیت‌های روستایی در جهت تشویق بومیان برای اجرای طرح‌های گردشگری چون بوم‌گردی را در پی خواهد داشت .

برهمین اساس در این مراسم مدیرعامل سمن‌ قالابوم ماکو نیز ازعوامل همکاری کننده در برنامه علی‌الخصوص اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان ماکو قدردانی کرد .

فرزین حسین پور اظهار داشت : ما برای معرفی آداب و رسوم و فرهنگ منطقه آماده هرگونه همکاری با میراث فرهنگی بوده  نسبت به همکاری در جهت برگزاری جشنواره‌ها و مراسم آیینی پیش‌رو چون چیلله گجه‌سی، کوسه‌گلین و چرشنبه‌های آخرسال با اداره میراث فرهنگی ماکو اعلام آمادگی میکنیم .

بر اساس این گزارش برای اجرای این مراسم ادارات راهداری، امور عشایر، سمن درختکاران، بانوان توانمند منطقه آزاد، فعالین اجتماعی و هنرمندان، شرکت تعاونی شهرسنگ، کوهنوردان و اهالی روستا همکاری و تعامل شایسته ای از خود نشان دادند.

اجرای سرود ملی کشور، شعرخوانی برای روستاها، اجرای موسیقی سنتی آشیقی و دف و سورنا، بایاتی‌خوانی برای دام‌ها، حرکات موزون فولکولوریک آذربایجانی و یاللی، پذیرایی میهمانان با غذاهای محلی، تزیین قوچ و... از برنامه‌های جنبی این جشنواره بود.

گفتنی است با برگزاری همه ساله این جشنواره در اواسط آبان ماه در منطقه ازاد ماکو، موجبات جذب گردشگران در قالب تورهای داخلی و خارجی را فراهم آورده است .


برچسب ها:

تاریخ: 1398/08/18 09:22 ق.ظ | دفعات بازدید: 631 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot