حماسه دوم بهمن ۵۷ ثمره شجاعت و دلاوری مردم آذربایجان غربی


حماسه دوم بهمن ۵۷ ثمره شجاعت و دلاوری مردم آذربایجان غربی آراز خبر- حجت الاسلام والمسلمین ‘غلامرضا حسنی' نماینده سابق ولی فقیه در آذربایجان غربی و امام جمعه سابق ارومیه حماسه دوم بهمن ۵۷ را ثمره شجاعت و دلاوری مردم آذربایجان غربی می خواند و می گوید: این روز سند بزرگ ظلم ستیزی مردم این استان است و باید حفظ شود.

 عبدالسلام معروفی

امروز مصادف است با گرامیداشت حماسه دوم بهمن ۵۷ ؛ روزی که مسجد اعظم ارومیه به توپ بسته شد ؛ رشد اعتراضات مردمی به رژیم ستمشاهی در اقصی نقاط کشور در سال ۵۷ در حالی که از طریق تظاهرات مردمی در خیابان های شهرهای مختلف در حال پی گیری بود، ارومیه به عنوان شهر پیشگام در تاریخ انقلاب، اولین تجربه جنگ مسلحانه را در دوم بهمن ماه ۵۷ پشت سر گذاشت.
در روزهای تداوم نهضت بزرگ انقلاب اسلامی، جرقه اولین مبارزه مسلحانه در ارومیه کلید خورد که در شکل گیری و هدایت آن حجت الاسلام والمسلمین ‘غلامرضا حسنی' امام جمعه ارومیه بیشترین نقش را داشت.
نقش و تاثیر این جنگ مسلحانه در تقویت حرکت انقلابی مردم ایران به حدی بود که حضرت امام خمینی (ره) فرمود: همه باید مثل آقای حسنی مسلح شویم.
نماد جنگ مسلحانه انقلاب و پیروزی اولین برخورد مسلحانه با عوامل رژیم طاغوت مسجد اعظم ارومیه است که در مرکزیت شهر قرار گرفته است.
در تاریخ مبارزات انقلابی مردم ارومیه برای ساقط کردن رژیم شاهنشاهی روزهای بزرگی چون خرداد ۴۲، ۱۹ دی قم، ۲۹ بهمن تبریز، ۱۷ شهریور تهران و ۱۳ آبان و سایر ایام ثبت و ضبط است که ۲ بهمن ارومیه نیز در زمره این روزهای تاریخی قرار دارد.

مردم ارومیه و آذربایجان غربی از دوم بهمن به عنوان واقعه بزرگ مسجد اعظم ارومیه یاد می کنند.
واقعه مسجد اعظم ارومیه تنها یک درگیری خیابانی به مدت چند ساعت تیراندازی بین انقلابیون ارومیه به فرماندهی حجت الاسلام حسنی و نیروهای نظامی محمدرضا پهلوی نبود بلکه نقطه عطفی در تاریخ ایران است که نقش بزرگی در تسریع پیروزی انقلاب ایفا کرد.
حجت الاسلام حسنی در کتاب خاطراتی که توسط عبدالرحمان اباذری از وی انتشار یافته از حماسه ۲ بهمن ارومیه به عنوان سر آغاز جنگ مسلحانه بر علیه رژیم پهلوی یاد می کند که با چند اسلحه کلاشینکف در مقابل تانک های رژیم، پیروزی را برای مردم انقلابی ارومیه به ارمغان آورد.

استقرار در گنبد مسجد اعظم، سنگربندی خیابان، ایجاد مانع برای حرکت نیروهای زرهی، ایجاد سنگر در پشت بام یکی از بانک های مستقر در نزدیکی مسجد، قطع درختان بزرگ و انداختن آن در مسیر تانک ها برای جلوگیری از پیشروی خودروهای زرهی از اقدامات اولیه انقلابیون ارومیه در دوم بهمن ماه ۵۷ برای شروع مقابله با عوامل طاغوت بودند.
از قول حجت الاسلام حسنی در تعریف این واقعه در کتاب مذکور آمده است: (در آن روز) هرچه امکانات و تجهیزات بود در جهت استحکام پایگاه نظامی مسجد اعظم به کار گرفتیم به تعداد ۴۰ تا ۵۰ نفر افراد مسلح و با حضور انبوه مردم آماده نبرد شدیم.
غرش تانک ها در خیابان ها در مقابل حرکت انقلابی مردم ارومیه اقدام رژیم طاغوت برای مقابله بود که با شلیک توپی گنبد مسجد جامعه ارومیه مورد هدف قرار گرفت و سوراخ شد.

حجت الاسلام حسنی در بیان آن واقعه می گوید: گلوله توپ درست از یک متری بالای سرم عبور کرد و به گنبد اصابت نمود بعد از آن طرف گنبد خارج شد. شش تانک با اقدام مسلحانه آن روز در حدفاصل بین خیابان های منتهی به مسجد اعظم با تیراندازی انقلابیون ارومیه زمین گیر شدند.
این حماسه بر اساس نقل شاهدان آن روز دو شهید از نیروهای انقلابی را بر جای گذاشت که مراسم تشییع پیکر آنها نیز بعد از ظهر همان روز به وسیله مردم انقلابی و در حالیکه افراد مسلح ارومیه با هدایت حجت الاسلام حسنی آنها را همراهی می کردند با شور خاصی انجام شد.
تعدادی از نیروهای نظامی وابسته به رژیم طاغوت نیز در درگیری مسلحانه دوم بهمن ۵۷ ارومیه کشته شدند. در حماسه تاریخی دوم بهمن ۵۷ ارومیه، مردم برای اولین بار با چشم خود شکست و فرار تانک ها را دیدند، شور و غوغای عجیبی در شهر پیچید و واقعا مردم باورشان شد که می توانند با امکانات کم در برابر یک رژیم جهنمی و تا دندان مسلح بایستند.

حجت الاسلام والمسلمین ‘غلامرضا حسنی' نماینده سابق ولی فقیه در آذربایجان غربی و امام جمعه سابق ارومیه حماسه دوم بهمن ۵۷ را ثمره شجاعت و دلاوری مردم آذربایجان غربی می خواند و می گوید: این روز سند بزرگ ظلم ستیزی مردم این استان است و باید حفظ شود.
آنچه به صراحت می توان گفت نقش حجت الاسلام و المسلمین حسنی در صحنه انقلاب شهر ارومیه و رهبری آن و همچنین واقعه دوم بهمن ماه بی بدیل و تاریخی است و این در خاطره نه تنها مردم ارومیه و استان بلکه در حافظه تاریخی ملت ایران ماندگار است. حضرت امام (ره) به پاس مجاهدت ایشان و علاقه وافر مردم منطقه، آقای حسنی را بعنوان نماینده خویش در استان تعیین فرمودند.

صداقت، پاک اندیشی و عشق تمام نشدنی وی به حضرت امام خمینی(ره) سبب گردید ایشان راه خود را تا به امروز در مسیر انقلاب و در خط ولایت استمرار بخشد.
مردم ارومیه در دوم بهمن سال ۱۳۵۷ حماسه ای بس سترگ و ماندنی آفریدند که امروز همگی ما به آن می بالیم. صدای خرد شدن ستون فقرات دستگاه سرکوبگر رژیم شاه آن روز در ارومیه شنیده شد. بایستی آثار پژوهشی دانشگاهی و اهل مطالعه را به رخدادهای انقلاب هدایت کرد. روشن کردن زوایای پنهان روزهای انقلاب در ارومیه و دیگر شهرهای استان تکلیف اهالی قلم است. نسل جدید حق دارند بدانند زنان و مردان این خطه از ایران اسلامی چگونه برای هدفی متعالی از جان خود گذشته و برای اسلام فداکاری کردند.

حال 46 سال از آن واقعه سپری شده و ما میراث دار جانفشانی های مردان بزرگی هستیم که باید از آن مراقبت کنیم. امروز آزادی و استقلال این اقلیم و جغرافیای الهی مدیون شهدا و مجاهدتهای امام عزیز سفر کرده است
اصلی ترین دستاورد قیام دوم بهمن ارومیه،علنی شدن حرکت مسلحانه مردم علیه رژیم و سقوط عملی آن در منطقه بود به گونه ای که بعدها در اعترافات هومان این موضوع به دقت بیان گردیده است. به عبارتی رژیم شاه در ارومیه دوم بهمن سقوط کرد.


تاریخ: 1403/11/02 11:15 ق.ظ | دفعات بازدید: 1745