سال ۱۳۶۲ همزمان با شکلگیری دانشگاه آزاد اسلامی در تهران دستور راهاندازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه نیز صادر شد؛ اما به دلیل وجود برخی از مشکلات، این دانشگاه در سال 13 آذرماه سال 1367 آغاز به کار کرد.
بعدها به دنبال تشریففرمایی مقام معظم رهبری (در زمان مسئولیت ریاست جمهوری) به ارومیه و در پی درخواست مردم ارومیه، معظم له مقرر فرمودند که هر چه زودتر مقدمات راهاندازی دانشگاه آزاد اسلامی و پذیرش دانشجو در این شهر فراهم شود و در این راستا از طرف سازمان مرکزی دانشگاه حکم رسمی راهاندازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه صادر شد.
به این ترتیب با تلاش شبانهروزی و مستمر ریاست وقت و کارکنان واحد دانشگاهی ارومیه و مساعدتهای اولیه استاندار وقت و حمایت همهجانبه مرحوم حجتالاسلام شیخ غلامرضا حسنی امام جمعه وقت ارومیه مقدمات پذیرش دانشجو برای نیمسال دوم سال تحصیلی ۶۸-۶۷ صورت گرفت و همان سال تحصیلی کنکور دانشگاه آزاد اسلامی برگزار و برای دو رشته فیزیک کاربردی و اقتصاد بازرگانی در مقطع کارشناسی و رشته دامپزشکی در مقطع دکتری حرفهای تعداد ۱۱۶ دانشجو پذیرش شدند. پس از آن دانشگاه آزاد اسلامی با خرید و احداث بناهای جدید و با راهاندازی رشتههای متعدد علمی و بهکارگیری اعضای هیئت علمی جدید به سرعت به رشد فیزیکی و کیفی مطلوبی دست یافت.
اکنون پس از گذشت 35 سال از عمر مفید این دانشگاه، پس از کسب موفقیت های گوناگون در عرصه های مختلف، در شرایطی که به عنوان بزرگترین مرکز آموزش عالی استان آذربایجان غربی همچون نگینی بر انگشتر فیروزه میدرخشد، وارد سی و ششمین سالروز تاسیس خود خواهد شد.
سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان غربی به مناسبت سالروز تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه، با اشاره به شکسته شدن رکورد جذب دانشجو در طول تاریخ فعالیت این دانشگاه عنوان کرد: این دانشگاه با جذب بیش از 4 هزار و 850 دانشجو رکورد جدیدی ثبت کرده است.
محمدرضا ولیلو همچنین با اشاره به جذب 11 هزار و 650 دانشجو در سطح دانشگاه آزاد اسلامی استان افزود: بیش از 34 هزار دانشجو در واحد ها و مراکز دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان غربی در حال تحصیل هستند و این میزان، سهم دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان غربی از آموزش عالی استان را به حدود 40 درصد افزایش داده است.
وی با بیان اینکه دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه با درجه کمی و کیفی جامع «سطح ویژه» یکی از بزرگترین مراکز علمی شمال غرب کشور محسوب میشود تصریح کرد: این واحد دانشگاهی اکنون دارای 7 دانشکده علوم انسانی، تعلیم و تربیت اسلامی، علوم پایه، فنی و مهندسی، علوم پزشکی، مهارت و کارآفرینی و دانشکده دامپزشکی به همراه بخشها و گروههای آموزشی مختلف دیگر است که در سه مجتمع آموزشی و پژوهشی مستقر هستند.
این مقام دانشگاهی جذب دانشجویان دکترای پزشکی برای اولین بار در دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه از سال تحصیلی جدید را در راستای تأمین نیروی انسانی کارآمد و متعهد، انجام تحقیقات علمی و کاربردی و برطرف کردن بخشی از مشکلات بهداشتی جامعه و ارتقای سطح سلامت عمومی موثر ارزیابی کرد.
وی خاطرنشان کرد: دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه دارای بیش از صد هکتار زمین با بیش از 60 هزار متر مربع فضای آموزشی، 11 هزار و 500 متر مربع فضای فرهنگی و رفاهی، 5 هزار متر مربع فضای اداری، 7 هزار متر مربع فضای تحقیقاتی و 4 هزار متر مربع فضای ورزشی، توانسته زیربنای توسعه همه جانبه را به وجود آورد.
ولیلو با اشاره به جذب بیش از 4 هزار و 850 دانشجو در سال تحصیلی جدید دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه و افزایش آمار کل دانشجویان این واحد دانشگاهی به بیش از 15 هزار دانشجو بیان کرد: در حال حاضر بیش از 200 عضو هیات علمی تمام وقت در این واحد دانشگاهی در حال فعالیت هستند و همچنین در طول سالیان مختلف چندین نفر از اعضای هیات علمی و دانشجویان این دانشگاه در رشته های مختلف تحصیلی، جزو دانشمندان یک درصد و دودرصد برتر قرار گرفته اند.
وی ادامه داد: دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه با هدف پیاده سازی و تجاری کردن ایده های نو مبتنی بر دانش، ایجاد زمینه کارآفرینی و حمایت از نوآوری و خلاقیت نیروهای محقق جوان به ویژه دانشجویان و کمک به رونق اقتصاد محلی و ملی، 16 واحد فناور، دو هسته، پنج شرکت دانشبنیان و سه شرکت در مرحله داوری دانشبنیان در بخشهای مختلف و همچنین نخستین خانه خلاق را ایجاد و راه اندازی کرده است.
سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه این واحد دانشگاهی دارای ۶۵ آزمایشگاه و کارگاه آموزشی و تحقیقاتی با بیش از یک هزار و ۲۰۰ دستگاه تجهیزات پیشرفته است افزود: ارائه بیش از ۱۶۰ خدمات آزمایشگاهی با هدف تأمین فضای مناسب برای آموزش دروس عملی رشتههای مختلف در مقاطع مختلف تحصیلی این دانشگاه را تبدیل به یکی از سرآمدترین دانشگاه های استان در حوزه آزمایشگاهی و کارگاهی کرده است.
وی خاطرنشان کرد: اهتمام دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه بر ارائه دستاوردهای علمی و پژوهشی با قابلیتهای فناورانه و صنعتی، موجب شده سرای نوآوری حوزه اقتصاد دیجیتال و تجارت الکترونیک و امنیت مواد غذایی، صنایع کشاورزی و دامی در این واحد دانشگاهی در شُرف راه اندازی قرار گرفته و سه مرکز تحقیقاتی با عناوین مرکز تحقیقاتی روانشناسی، مرکز تحقیقاتی هوش مصنوعی و مرکز تحقیقاتی آنتن و مایکروویو فعالیت میکنند.
ولیلو فعالیت 5 کتابخانه تخصصی و یک بخش مرجع دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه با دارا بودن منابع فارسی، لاتین و منابع دیجیتال را از مجهزترین کتابخانه های شمالغرب کشور عنوان کرد و گفت: این کتابخانه ها با بیش از 171 هزار جلد کتاب، مجموعه مناسبی از مدارک علمی و تحقیقاتی را فراهم آورده که تا حدود زیادی پاسخگوی نیازهای علمی جامعه دانشگاهی است.
وی با تاکید بر اینکه یکی از مهم ترین طرح های این واحد دانشگاهی برای افزایش توانمندی و ضریب اشتغال دانشجویان و فارغ التحصیلان، طرح پویش است افزود: این طرح، طرحی دانشجومحور در راستای تقویت توانمندی و کارورزی دانشجویان در ارتباط با صنعت بوده و دارای ویژگیهایی ازجمله بهرهگیری دانشجویان از فرصتهای شغلی شناساییشده توسط دانشگاه، امکان جذب و استخدام دانشجویان در صنایع و مؤسسات، استفاده از طرح بورسیه تحصیلی برای پرداخت شهریه و استفاده از خدمات بیمهای است از ابتدای سال جاری بیش از 800 دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی ارومیه در قالب این طرح در حال فعالیت هستند.
این مقام دانشگاهی لزوم تربیت دانشآموزان مستعد و دارای مهارتهای فردی با تاکید بر سبک تربیت اسلامی ایرانی دانش آموزان را از مهم ترین اهداف تشکیل مدارس سما برشمرد و عنوان کرد: ثبت نام دانشآموزان در مدارس سمای استان نیز در سال تحصیلی جدید، رشد حدود ۲۰ درصدی داشته است..
وی اذعان کرد: مدارس سمای استان با تأکید بر اجرای برنامه ملی «سما مهارت»، به مدارس پویا و مهارتآموز تبدیل شده تا دانشآموزان در کنار یادگیری مباحث درسی با یادگیری یک یا چند مهارت برنامهای برای اشتغال آینده خود داشته باشند.
ولیلو در پایان با بیان اینکه سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی، چراغ راه حرکت روبهجلو تمام مدیران دانشگاه است افزود: این سند با رویکرد مسئله محوری و با نگاه به طرح آمایش در استان آذربایجان غربی در حال اجرایی شدن است و تمام حوزه های دانشگاه در دست یابی به این مهم برنامه ریزی های اساسی دارند.