به گزارش آرازخبر، عباس کشاورز در اولین کنگره بین المللی و چهارمین کنگره ملی ابیاری و زهکشی ایران اظهار داشت: پیاده سازی مدل الگوی کشت در حوضه آبریز دریاچه گامی مهم در جهت افزایش بهره وری و ارتقای معیشت کشاورزان است.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی گفت: آذربایجان غربی یکی از مناطق مستعد برای تولید سیب در کشور است و طرحی برای کاهش سطح زیر کشت در این استان نداریم و باید برای ارتقای ارزش افزوده بیشتر حاصل از تولید ، بازاریابی داخلی و صادرات این محصول برنامه ریزی کنیم .
کشاورز خاطرنشان کرد: توسعه کشتهای متراکم گلخانه ای ، اصلاح باغات، تمرکز بر افزایش بهره وری گندم با کم آبیاری، کاهش ۳۵ درصدی سطح زیرکشت یونجه باجایگزینی محصولات علوفه ای کم آببر و افزایش تولید غلات و علوفه در کشت دیم از جمله روش های مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی مخصوصا در حوضه ابریز دریاچه ارومیه است.
وی با تاکید بر این که باید به بحث توسعه پایدار کشاورزی در کشور و همچنین محیط زیست توجه بیشتری شود، افزود: برداشت آب در برخی مناطق بیشتر از ظرفیت است.
معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی با بیان این که در فضای کشاورزی بدون توجه به آب نباید نظریه پردازی شود، تصریح کرد: بهره وری رویکرد اجتناب ناپذیر بخش کشاورزی و سایر بخشها است.
وی خاطرنشان کرد: برای افق ۱۴۰۵یک برنامه ملی افزایش بهره وری محصولات زراعی برمبنای سند بهره وری پیش بینی شده است.
رییس انجمن آبیاری و زهکشی ایران با اشاره به اینکه توسعه بهرهوری مهمترین راهکار کاهش مصرف آب و جلوگیری از بروز مشکل برای کشاورزان است، ادامه داد: کشت ارقام کم مصرف، بهبود تکنولوژی و کمکردن ضایعات از جمله مواردی است که باید در این خصوص مورد توجه قرار گیرد.
کشاورز گفت: در حوضه آبریز دریاچه ارومیه سناریوهای مختلفی همچون افزایش بهره وری، کاهش مصرف آب، تعیین الگوی کشت مناسب و کشت جایگزین پیش بینی شده است که با اجرای این سناریوها نزدیک 38 درصد تقاضای آب کشاورزی کاهش می یابد.
معاون وزیر کشاورزی افزود: با توجه به اینکه سرانه زمین در حوضه آبریز دریاچه ارومیه برای کشاورزان کم است، بنابراین موضوع شغل جایگزین، درآمد و معیشت بسیار سخت و دشوار بوده، به ویژه اینکه صنایع در آذربایجانغربی رشد چندانی نداشته است و تقویت بخش دامپروری در استان نیز ضرورت دارد.
*مدیریت صحیح منابع خاک در افزایش بهره وری آب کشاورزی موثر است
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، علیمراد اکبری در اولین کنگره بین المللی و چهارمین کنگره ملی ابیاری و زهکشی ایران به وضعیت منابع آبی و خاکی کشور اشاره و بر ضرورت افزایش بهره وری و تقویت امنیت غذایی در چهار چوب توسعه پایدار تاکید کرد.
وی از رشد 76 درصدی اجرای سامانه های نوین آبیاری در کشور از اغاز فعالیت دولت تدبیر و امید تا کنون خبرداد و خاطر نشان کرد: تا سال ۹۲ حدود ۱ میلیون و290 هزار هکتار از اراضی کشاورزی در کشور به سیستم آبیاری تحت فشار مجهز شده بود و در حال حاضر با توسعه اجرای سامانه های نوین آبیاری مساحت ۲ میلیون و266 هزار هکتارازاراضی کشور به سیستم های آبیاری تحت فشار تجهیز شده که این عملکرد حدود 76 درصد رشد داشته است .
اکبری با اشاره به آمار بالای چاههای غیرمجاز در کشور مخصوصا در حوضه ابریز دریاچه ارومیه ، مسدود کردن این چاههای غیرمجاز را در مدیریت مصرف آب اثرگذار دانست و افزود : باید برای تعادلبخشی به سفرههای آب زیرزمینی برنامهریزی شود.
وی بر اهمیت روش آبیاری تیپ و نقش بی بدیل این نوع از سیستم آبیاری در مدیریت بهینه منابع آبی و کاهش هزینه ها تاکید کرد.
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی، در شرایط کنونی و برای مدیریت منابع آب، استفاده از الگوی کشت را راهکاری مناسب دانست و گفت: در این راستا باید به کشتهای کممصرف پرداخته شود که این مهم نیاز به تغییر الگوی کشت دارد. همچنین باید برای واردات محصولات با نیاز آبی بالا اقدام شود.
اکبری ادامه داد: با تصویب لایحه حفاظت از خاک کشور در کمیسیون کشاورزی مجلس، گام مهمی در حفاظت از خاک برداشته می شود.
وی خاطر نشان کرد: در حال حاضر، هیچگونه محدودیت اعتباری در حوضه دریاچه ارومیه و در استان های کردستان، آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی برای توسعه سامانه های نوین آبیاری وجود ندارد.
اکبری تاکید کرد: در نتیجه اقدامات انجام شده در بخش کشاورزی راندمان آبیاری از ۳۹ درصد به ۴۵ درصد افزایش یافته و بهره وری فیزیکی آب کشاورزی از ۹۲۰ گرم محصول به ازای یک مترمکعب آب به ۱۴۵۰ گرم رسیده است .
نخستین کنگره بینالمللی و چهارمین کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران با موضوع مدیریت پایدار و نوآورانه آب کشاورزی سازگار با تغییر اقلیم و با محوریت حوضه آبریز دریاچه ارومیه به میزبانی دانشگاه ارومیه به مدت دو روز در حال برگزاری است .
برگزاری پنج نشست تخصصی، ۹ کارگاه آموزشی، نشست مدیران گروههای مهندسی آب دانشگاههای سراسر کشور و برپایی نمایشگاه با حضور شرکتهای مشاور، پیمانکار و تولیدکننده قطعات اندازهگیری و آبیاری و زهکشی از دیگر برنامههای اولین کنگره بین المللی آبیاری و زهکشی ایران است.
* سرمايه گذاري در راستاي تجهيز اراضي كشاورزي به سيستم آبیاری تحت فشار اندك است
نماینده مردم شهرستان ارومیه در مجلس شورای اسلامی، سیدهادی بهادری نيز در اين مراسم با تاکید بر اینکه بخش کشاورزی مهمترین دارایی کشور است، ابراز داشت: سرمایهگذاری در بخش کشاورزی بخش عمدهای از مشکلات بودجه کشوررا برطرف و اقتصاد کشور مخصوصا استان راکه وابسته به این بخش است ، رونق می بخشد .
نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: حدود ۲ تا سه هزار میلیارد تومان از بودجه کشور صرف آبیاری تحت فشار میشود اما این حجم از سرمایهگذاری اندک است.
وی با اشاره به اینکه سالانه بالغ بر یک میلیون و ۱۰۰ هزار تن سیب درختی در آذربایجانغربی تولید میشود، گفت: فقط از محل تولید و فراوری سیب ۱۰ هزار میلیارد تومان درآمدزایی میتوان ایجاد کرد اما بر روی این موضوع تاکون سرمایهگذاری و برنامه ریزی نشده است.
بهادری با اشاره به اینکه طی چند روز آینده موضوع بودجه سال آینده در دستور کار مجلس قرار میگیرد، اضافه کرد: برگزاری چنین کنگرههایی نمود عینی ارتباط دانشگاه و صنعت در بخش آب است و خروجی آن نیز باید در عرصههای تصمیمگیری کشور به ویژه طرح ریزی بودجه به کار گرفته شود.
وی افزود: دانشگاه ارومیه به عنوان یکی از دانشگاههای قدیمی کشور ابتدا با ایجاد دانشکده کشاورزی به شکل جدید شکل گرفت که نشاندهنده اهمیت نگاه علمی و دانشگاهی به بخش کشاورزی است.
نماینده ارومیه در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: دریاچه ارومیه طی چند سال گذشته به یکی از تهدیدهای زیست محیطی کشور تبدیل شد اما امروز به عنوان یک فرصت برای توسعه کشور مطرح است.