ARAZKHABAR.IR

دریاچه ارومیه در حال تبدیل به بیابان است


دریاچه ارومیه در حال تبدیل به بیابان است گروه خبر:رييس پژوهشکده علوم زمين سازمان زمين‌شناسي و اکتشافات معدني با بيان اينکه درياچه اروميه در شرايط برگشت‌ناپذير قرار دارد، گفت: ما بايد با برنامه‌ريزي شرايطي را فراهم کنيم که محيط پلايايي درياچه اروميه به سمت بياباني‌شدن نرود.

گروه خبر:رييس پژوهشکده علوم زمين سازمان زمين‌شناسي و اکتشافات معدني با بيان اينکه درياچه اروميه در شرايط برگشت‌ناپذير قرار دارد، گفت: ما بايد با برنامه‌ريزي شرايطي را فراهم کنيم که محيط پلايايي درياچه اروميه به سمت بياباني‌شدن نرود.
به گزارش آراز خبر، دکتر مرضيه لک در نشست علمي "تکامل رسوبي و تغييرات سطح آب درياچه اروميه در 50هزار سال گذشته بر اساس مطالعه پلت‌هاي آرتميا" با اشاره به وضعيت فعلي درياچه اروميه با تاکيد بر اينکه اين درياچه در هيچ زماني خالي از مطالعه و تحقيق نبوده است، افزود: آخرين مطالعاتي که بر روي اين حوضه آبريز انجام شد، در زمينه پايش شورابه‌هاي آن در زمان‌هاي مختلف است.
وي با بيان اينکه سازمان زمين‌شناسي اولين نهاد علمي بود که اعلام کرد درياچه اروميه در معرض خشک شدن قرار دارد، اظهار کرد: تز دکتري من بر روي درياچه مهارلو بود و از آنجايي که شرايط اين درياچه مشابه درياچه اروميه است، تصميم گرفتيم مطالعه بر روي درياچه اروميه را آغاز کنيم. زماني که ما مطالعه بر روي اين درياچه را آغاز کرديم، سطح آب اين حوضه آبريز به سرعت در حال کاهش بود.
لک ادامه داد: در کنار آن با همکاري برخي از محققان محيط زيستي با مسؤولان وزارت نيرو ديدار و اعلام کرديم اگر روند عدم تخصيص حق‌آبه درياچه اروميه ادامه يابد، اين حوضه تبديل به پلايا و بعد از آن خشک خواهد شد که در آن زمان مسؤولان وزارت نيرو با اين گفته موافق نبودند و تاکيد داشتند که خشک شدن درياچه اروميه به دليل تغيير اقليم است و عوامل انساني و سدسازي و عدم تخصيص حق‌آبه در خشک شدن اين درياچه نقش کمتري دارد.
رييس پژوهشکده علوم زمين سازمان زمين‌شناسي و اکتشافات معدني، اضافه کرد: از اين رو همايشي با همکاري دانشگاه برلين در اين دانشگاه با حضور متخصصان برگزار و برخي از مسؤولان وزارت نيرو نيز در آن حضور يافتند و در اين همايش نيز مسؤولان وزارت نيرو متاسفانه گزارشي در خصوص تغيير اقليم و افزايش گرماي 2 درجه سانتي‌گراد ارائه و اعلام کردند درياچه اروميه به همين دليل خشک شده است.
وي اضافه کرد: در اين همايش يکي از متخصصان حوزه تغيير اقليم به اين گزارش اعتراض و اعلام کرد: افزايش دماي 2 درجه سانتي‌گراد علمي نيست و اگر اين ميزان افزايش دما باشد، ما بايد آلمان را ترک کنيم و پيشنهاد داد بايد عوامل انساني مورد بررسي قرار گيرد.
لک با بيان اينکه برگزاري اين همايش اثرات خوبي بر رويکرد مسؤولان وزارت نيرو داشت، خاطر نشان کرد: بعد از اين همايش مسؤولان وزارت نيرو بيشتر به اين موضوع توجه کردند، ضمن آنکه در اين زمينه نتيجه مغزه‌گيري ما از درياچه اروميه استخراج شد و به آنها نشان داديم بر اساس اين نتايج اين درياچه در طول 13 ميليون سال گذشته با نوسانات آبي مواجه بوده، ولي هيچ‌گاه خشک نشده است.
وي با تاکيد بر اينکه آنچه که موجب نابودي درياچه اروميه شد، مديريت ناکارآمد در بخش منابع آب است، افزود: ما از زير زمين آب‌هاي زير زميني را استخراج کرديم، به گونه‌اي که چشمه‌هايي که وارد اين درياچه مي‌شدند، خشک و بي‌رمق شدند و از روي زمين نيز حق‌آبه اين درياچه را نداديم.
رييس پژوهشکده علوم زمين سازمان زمين‌شناسي و اکتشافات معدني يادآور شد: آنچه که آب‌هاي سطحي درياچه اروميه را تامين مي‌کند، تنها محدود به آب‌هاي سطحي و رودخانه‌ها نمي‌شود، بلکه آب‌هاي زير زميني در آن نقش دارد که در حال حاضر به آن نمي‌رسد؛ از اين رو از سال 90 اين درياچه تبديل به پلايا شد.
وي در اين باره توضيح داد: زماني که محيطي تبديل به پلايا مي‌شود، به نظر من نمي‌توان به شرايط قبل بازگرداند؛ چرا که محيط رسوبي، تغيير کرده و ما براي درياچه اروميه شرايطي را فراهم کرديم که برگشت‌ناپذير است و زمان زيادي را مي‌طلبد تا به تراز اکولوژي قبل بازگردد.
دکتر لک تاکيد کرد: در حال حاضر بايد براي اين درياچه به گونه‌اي برنامه‌ريزي کنيم که از محيط پلايايي به سمت بياباني شدن نرود، در غير اين صورت اثري از اين درياچه باقي نخواهد ماند.
رييس پژوهشکده علوم زمين سازمان زمين‌شناسي و اکتشافات معدني گفت: حفظ پلاياها دشوار است.


برچسب ها:

تاریخ: 1402/05/02 07:40 ق.ظ | دفعات بازدید: 3361 | چاپ


مطالب مشابه dot
آخرین اخبار dot